turku edieni

recepte: Semizotu sautējums

Vispirms jāatzīstas, ka pirmo reizi dzirdu latvisko vārdu `portulaks`.  Ceru, ka google tulkotājs mani neviļ, un nesasautēsiet kādu skaistumpuķi. Turciski tas ir labi zināmais semizotu,  bet labāk, lai runā bilde:

Semizotunun-Faydalari

 

Semizotu man ļoti garšo vienkārši kopā ar bezpiedevu jogurtu – noplūc tā lapiņas, sajauc ar jogurtu, mazliet sāls un salātiņi gatavi. Lapiņas ir tādas foršas sulīgas.

Bet Turcijā salātus (un ne tikai) pārdod lielās buntēs, diviem cilvēkiem pārpārēm.. Tāpēc bez salātiņiem gatavoju arī sautējumu, gandrīz tieši tāpat kā spinātu sautējumu. Sanāk vieglas vakariņas vasaras vakaram! Semizotu esot viens no tiem lieliskajiem augiem, kurā ir daudz antioksidantu, tātad ne tikai garšīgi, bet arī super veselīgi!

SEMIZOTU YEMEĞİ (Portulaka sautējums)

  • 1 bunte semizotu
  • 1 sīpols
  • 2-3 ēdamkarotes rīsu
  • 2-3 ēdamkarotes eļļas
  • 1 tomāts
  • 1 glāze ūdens
  • sāls, piparu pasta (biber salča)

Sīpolus smalki sagriež un apcep eļļā, pievieno piparu pastu, smalki sagrieztu (mizotu) tomātu, 2-3 minūtes pasautē, tad pievieno ar visiem kātiņiem sagrieztu semizotu, sāli un pēc nepieciešamības ūdeni. Kad semizotu mīksti, pievieno rīsus,  un sautē vēl apmēram 15min, kamēr rīsi mīksti.  Ēd ar jogurtu (turku jogurts=bezpiedevu jogurts) un sāta sajūtai svaigu maizi.

Labu apetīti/Afiyet olsun!

foto (c) http://www.sibelinkahvesi.com

Posted by:

Inuta
No Stambulas līdz Antālijai. Kur tobrīd esmu, par to rakstu.

Reklāmas pauze

3 Comments

  1. Andra -  01.07.2014. - 12:09

    Kas ir “portulaks”??

    Reply
    • Inuta -  01.07.2014. - 12:41

      Man bija tieshi tads pats jautajums. Nav ne jausmas. Kad no turku semizotu tulkoju uz latviesu, vai no anglu uz latviesu, piedava tikai portulaku.. Bet kad uzguuglee portulaku latviski, tur raada kaut kadas pukjes :) Ta ka vienigais, uz ko vari palauties ir bilde vai googlee mekleetas bildes zem varda SEMIZOTU..

      Reply
  2. Elīna Enna -  02.07.2014. - 07:10

    Ja nu kādam vairāk interesē uzzināt, ka portulaks ir ļoooti vērtīgs: Portulaks ir augs, kurš satur vairāk Omega 3 nekā jebkurš cits augs.
    Portulaks ( Portulaca oleracea L.) ir viengadīgs dārzenis, ko dienvidu zemēs diezgan bieži izmanto pārtikā. Arī mūsu (Latvijas) klimatiskajos apstākļos, īpaši, siltumnīcās portulaku var audzēt un tā jaunās, mīkstās lapiņas izmantot pārtikā kā salātus. Jaunākie pētījumi liecina, ka portulaks pārtikā mēreni pastiprina asinsspiedienu un stimulē sirds-asinsvadu sistēmu, bez tam tas stimulē arī insulīna izdalīšanos, tāpēc īpaši ieteicams cukura diabēta gadījumā, kad vienlaicīgi ir pazemināts asinsspiediens. :)

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Related articles

Back to Top