12190128_10205149612402382_1262722187458339275_n

recepte: Aşure (Noasa pudiņš)

Ar turku ēdieniem ir kā ar videospēlēm – uztaisi ašūri un hops esi ticis nākamajā līmenī! 😀 Runā, ka ičli kofte ir diez gan augstos līmeņos (neesmu līdz tiem vēl tikusi), apakšā ir piemēram, merdžimek čorbasi (lēcu zupa), bet kaut kur augstāk jau biber dolmasi (pildītie pipari). Ar otro piegājienu (pirmais pirms gada) un vīramammas norādījumiem izdevās pagatavot lielisku ašūri (dzirdu tagad to skaņu, kāda ir Swarm, kad iečekojies un dabūn kaudzi monētiņas, dzindzindzindzin!!!). Vīrs tıkko jokoja, ka es varot savu ašuri tirgot latviešu Ziemassvētku tirdziņā 6.decembrī, Stambulā, tad nu ir pamats ticēt, ka bija laba. :)

Tagad mēģināšu atcerēties, ko liku un kā, lai nākamgad sanāktu atkal!

Vienā vakarā minūtes 10 pavāriju 1 glāzi grūbu (buğday), un atstāju uz nakti. Tāpat iemērcu apmēram 1 glāzi balto mazo pupiņu (vajadzēs tikai 1/3 no tām!).

No rīta atsevišķi vārīju pupiņas un grūbas (pēc ūdens noliešanas/mainīšanas). 2/3 pupiņu pēc izvārīšanās atliku malā saldēšanai citai reizei, bet 1/3 pievienoju pie grūbām, kad tās mīkstas. Pievienoju arī 1/3 glāzes turku zirņi, kurus izņēmu jau iepriekš vārītus no saldētavas.

Kad viss tur tāds mīksts un tumīgs, tad liku klāt 1 nelielu mazos, mazos gabaliņos sagrieztu ābolu, sauju rozīņu, pāris gabaliņos sagrieztas žāvētas aprikozes, pāris gabaliņos sagrieztu žāvētu vīģu un apmēram glāzi cukura. Glāze man maza. To cukuru uz garšu, ja gribas vairāk/mazāk saldu, tad var koriģēt. Liku arī mazliet lazdu riekstus un mazliet zemesriekstus. Bet tiešām mazliet.

Kad viss bija labi savārījies, tad liku trauciņos un rotāju ar grānātābola daļiņām (tā skaisti izlobot sarkanās pērlītes, lai nesaspiežas), valriekstiem, zemesriekstiem, atkal mazos gabaliņos sagrieztu žāvētu vīģi, žāvētu aprikozi vai rozīnes.

Manuprāt, kritiskais ašūrē ir tā pamatmasa – proporcijas starp grūbām un pupiņām un zirņiem. Pagājušo gadu man kaut kāda grūbu putra sanāca. Svarīgi arī ūdeni pielikt optimāli ne par maz, ne par daudz, lai ir tāda pudiņveidīga tā masa, ne ka ar nazi jāgriež vai no glāzes jādzer. :) Pārējais jau katra paša radošums ar veselīgajiem riekstiem un žāvētajiem augļiem!

Lai izdodas!

Afiyet olsu/Labu apetīti!

Foto nav augstas kvalitātes, BET ir manis pašas gatavotā ašūre!

Posted by:

Inuta
No Stambulas līdz Antālijai. Kur tobrīd esmu, par to rakstu.

Reklāmas pauze

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top